In aanmerking komen voor de MDV? Realiseer een RWA in je rundveestal!

Erik Peeters | 12 juli 2016
Rundveehouderij_stallen_RWA_MDV.jpg

Rundveehouderij_stallen_RWA_MDV.jpgHet onderwerp Rook- en WarmteAfvoersystemen (RWA) binnen de Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV) is al vaker aan bod gekomen op het Colt blog. In eerdere blogs maakte mijn collega Stan Veldpaus duidelijk dat het met een RWA eenvoudiger is om het benodigde aantal punten voor het onderdeel ‘Brandveiligheid’ te behalen voor het MDV-certificaat. Dit geldt zelfs met terugwerkende kracht tot maatlaat nr. 9. In dit artikel bespreek ik hoe je een doelmatige RWA realiseert in rundveestallen. Of beschik je daar misschien al over, zonder het te weten?

Aanwezige voorzieningen kunnen RWA vormen

In rundveestallen, maar ook in stallen voor geiten zijn in de basis al veel voorzieningen aanwezig die gezamenlijk een rook- en warmte afvoersysteem kunnen vormen. Deze stallen kenmerken zich namelijk door vele (afsluitbare) openingen in de gevel en openingen in het dak (ventilatienok). Als deze openingen groot genoeg zijn, dan dragen zij bij aan een goede ventilatie in het geval van brand. Dit komt doordat een RWA gebruikmaakt van de thermische eigenschap van rook; warme lucht die opstijgt. 

Doelmatige RWA

Je kunt spreken van een doelmatige RWA als je kunt aantonen dat:

  • de ventilatie (combinatie van toe- en afvoer) in staat is een rookvrije zone te creëren
  • er sprake is van een rooklaag waarvan de temperatuur lager is dan de bezwijkingstemperatuur van de staalconstructie
  • er sprake is van een rooklaag waarvan de temperatuur lager is dan het flash-over punt

Een ontwerpdeskundige van rook- en warmte afvoersystemen kan hiervoor een berekening uitvoeren. Het kan zijn dat je hiermee al voldoende openingen hebt gecreëerd en de toe- en afvoercapaciteit groot genoeg is. 

Deelgebied Brandveiligheid

Je kunt naast voorzien in de ventilatie van de stal op meer manieren de benodigde 25 punten verdienen binnen het deelgebied Brandveiligheid. Aanvullende punten verdien je door het toepassen van een branddetectiesysteem. Bij brand alarmeert het branddetectiesysteem jou als ondernemer en de hulpverleners direct. Dit branddetectiesysteem kan tevens deuren opensturen, wat ook weer punten oplevert binnen de maatlat. 

Branddetectiesysteem

Als de openingen voor de toevoer of afvoer afsluitbaar zijn – bijvoorbeeld door een stalgordijn – moet de opening bij een calamiteit vrij worden gemaakt; het gordijn moet worden opgetrokken. Het branddetectiesysteem moet daar het signaal voor geven. Bij de nieuwe generatie stallen stuurt een centrale regelkast (computer) de stalgordijnen of openingen aan. Deze regelkast moet daarom gekoppeld worden met het branddetectiesysteem, zodat het signaal vanuit de brandmeldcentrale te allen tijde de hoogste prioriteit krijgt.

MDV-punten liggen voor het oprapen

Voorheen was het wellicht minder eenvoudig om de benodigde 25 punten te verdienen voor het deelgebied Brandveiligheid binnen de Maatlat Duurzame Veehouderij. Nu de oplossing RWA – met terugwerkende kracht tot MDV nr. 9 – is opgenomen in de Maatlat, is het behalen van het MDV-certificaat een stuk realistischer. En dat kan zelfs zonder grote investeringen. De meeste ingrediënten zijn namelijk vaak al aanwezig!. De MDV-punten liggen dus eigenlijk voor het oprapen!

Ga jij voor het certificaat Maatlat Duurzame Veehouderij?

Wil je nu in aanmerking komen voor het certificaat Maatlat Duurzame Veehouderij? Dan kun je je veestal laten keuren op basis van het MDV-certificatieschema. Voor voorbeelden van dit schema, zie de site van de Maatlat Duurzame Veehouderij. In de Maatlat staat beschreven hoeveel punten er per verbetering te verkrijgen zijn.

Heb je vragen over RWA voor het behalen van het certificaat of heb je hier al ervaring mee? Deel het in een reactie onder dit blog! 

White paper Duurzame Veehouderij en Brandveiligheid

 

Erik Peeters
Erik Peeters
Commercieel Manager Brandveiligheid
Stuur een mail