Het Mollier diagram: de basis voor een klimaatinstallatie op maat

Kees Sietsma | 14 november 2023
mollier diagram

Klimaatmetingen helpen om het klimaat in uw fabriek, hal of loods in kaart te brengen en een keuze te maken tussen klimaatinstallaties. Voor een goede klimaatmeting heb je het Mollier Diagram nodig. In deze blog lees je waarom dit model nodig is en waarom het zo betrouwbaar is.


Waarom een klimaatmeting?

Vanwege de complexiteit aan klimaatproblemen en processen in de industrie zijn standaard berekeningsprogramma’s niet in staat om de situatie goed in kaart te brengen. Daardoor zijn soms klimaatinstallatie onnodig krachtig en duur of halen het beoogde resultaat niet. En dat wil je voorkomen. Door een klimaatmeting uit te laten voeren weet je zeker dat het klimaatsysteem het doel dat je voor ogen hebt behaald.


Wat is een klimaatmeting?

Bij een klimaatmeting wordt het verschil gemeten tussen de lucht die binnenkomt en de lucht die naar buiten gaat. De vergelijking van temperatuur en luchtvochtigheid buiten en binnen geeft veel inzichten.

De luchtstromen en de invloed daarvan op medewerkers is complex en afhankelijk van meerdere factoren. Neem bijvoorbeeld de zomer- en winterperiode. Als het buiten koud is, is er sprake van warmteverlies dat je goed in kaart moet brengen. En als het ‘s zomers warm is dan krijg je vanzelfsprekend meer warmte binnen, maar hoeveel warmte is dat dan?

Overige factoren die een rol spelen zijn deze:

  • Beschermende en daarmee warme werkkleding
  • Stralingswarmte
  • (Vrijkomende) stoffen en dampen
  • Metabolisme
  • Procesvariabelen

Analyseer de luchtstromen met het Mollier diagram

Iedere luchtstroom heeft zijn eigen warmtelast. Het Mollier diagram vertelt je exact wat de conditie van de lucht is; hoeveel gram vocht zit er in één kilogram lucht?

Dat is afhankelijk van de temperatuur en het luchtvochtigheidsgehalte. Bij een temperatuur van 0°C en 50% luchtvochtigheid kun je in het Mollier diagram aflezen dat er twee gram vocht in elke kilogram lucht zit. Bij 25°C en een luchtvochtigheid van 50% is dit 10 gram voor elke kilogram.

Op basis van de temperatuur en het luchtvochtigheidsgehalte kun je bepalen wat de warmteinhoud is voor iedere kilogram droge lucht en daarmee kun je de interne warmtelast berekenen. Vanzelfsprekend is het hierbij, zoals eerder gezegd, belangrijk om rekening te houden met de condities in de zomer en winter.

Wat kan het Mollier Diagram nog meer?

Naast de interne warmtelast kun je met het Mollier diagram nog veel meer zaken berekenen zoals dampspanning en wanneer condensatie optreedt.

Op basis van de getallen die uit de berekening komen, kunt u bepalen hoe groot de klimaatinstallatie moet worden om aan jouw specifieke eisen te voldoen.

Een klimaatmeting op basis van het Mollier diagram is dus een belangrijke voorwaarde om tot een klimaatinstallatie op maat te komen. Het geeft je direct inzicht in jouw specifieke klimaatsituatie.

Wil jij dit inzicht ook krijgen? Vraag dan nu een gratis klimaatmeting op locatie aan. Een van onze specialisten voert het onderzoek ter plaatse uit. Na de meting ontvangt u een rapportage inclusief een advies hoe je het binnenklimaat kunt verbeteren en de productkwaliteit en productiviteit kunt verhogen.

Gratis klimaatmeting op locatie
Krijg direct inzicht in uw specifieke klimaatsituatie
Vraag een klimaatmeting op locatie aan
Kees Sietsma
Kees Sietsma
Business Development Manager Climate Control NWS Europe, ESD
Stuur een mail
Spreek met onze specialist
Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen
Contact ons