Energiezuinig koelen en ventileren in de industrie

Kees Sietsma | 5 juli 2016
CoolStream_vrouw_in_hangmat.jpg

CoolStream_vrouw_in_hangmat.jpgWaar mensen werken, is koeling en ventilatie nodig. Niet overal is het mogelijk om zomaar een raam open te zetten. Dan maar gebruik maken van airconditioning? Dat kan, maar levert een hoge energierekening op en het is niet goed voor het milieu. Dit is een veelvoorkomend dilemma binnen de industrie. Wat zijn energiezuinige alternatieven voor koeling en ventilatie?

Verdampingskoeling in de natuur

Adiabatische koeling kennen we ook wel onder de naam ‘verdampingskoeling’. Het is een effectieve manier om lucht te koelen door het laten verdampen van water. De energie die nodig is voor het verdampen, wordt onttrokken aan de lucht. De lucht koelt daardoor af. Dit eeuwenoude principe zien we regelmatig in de natuur terug. Zo zuigt de olifant met zijn slurf tot wel acht liter water op en spuit hij het water over zijn lichaam voor directe verkoeling. Daarnaast treedt een extra verkoelend effect op door de verdamping van het water op zijn huid.

De natuur wijst de weg

Door de eeuwen heen heeft de natuur ons de weg gewezen en ons oplossingen geboden die nagenoeg direct te vertalen zijn naar systemen waarmee we in een gebouw energie kunnen besparen. De mens past deze techniek dan ook al sinds de oudheid toe. Maar adiabatische koeling staat de laatste jaren extra in de belangstelling, omdat het: 

In tijden waarin er steeds meer aandacht is voor duurzaamheid, stimuleert de overheid het gebruik van energiezuinig koelen. De Nederlandse overheid erkent adiabatische koeling als een duurzame techniek. Wie investeert in adiabatische koeling kan gebruik maken van de Energie InvesteringsAftrek (EIA). Met deze regeling kun je 41,5% van de investeringskosten extra aftrekken van de fiscale winst. Afhankelijk van het belastingpercentage krijg je uiteindelijk zo’n 10% van de investering terug. Hoe energiezuinig is adiabatische koeling dan? 

Lagere energie- en waterrekening

Boven de dertig graden is de temperatuur adiabatisch minimaal met tien graden terug te brengen. Hiermee is verdampingskoeling wel vier tot zeven maal zuiniger dan conventionele systemen. Met adiabatische koeling verbruik je maar 1 kW elektrisch vermogen voor 10.000 m3 gekoelde lucht. Dat scheelt direct op de energierekening. Je krijgt er geen hoge waterrekening voor terug, want het waterverbruik bedraagt slechts twintig tot dertig liter per unit per uur. Door adiabatische koeling in te zetten, denk je dus zowel aan jouw portemonnee als het milieu.

Koelen en ventileren met één systeem

Je wilt niet alleen de temperatuur omlaag brengen, je wilt ook dat je medewerkers frisse lucht inademen. Dat is mogelijk met één geavanceerd systeem dat zowel toepasbaar is in het voorjaar als in de zomer! De luchttoevoer bij verdampingskoeling bestaat voor 100% uit buitenlucht, zodat de luchtkwaliteit gehandhaafd blijft. De koelfunctie gaat bij een temperatuur van 18 graden automatisch aan. Natuurlijke of mechanische ventilatoren nemen de warmte op hoog niveau weg. Zo ontstaat er een aangename temperatuur op de werkvloer. En een prettig werkklimaat heeft direct gevolgen voor de productiviteit van je werknemers. Dat kan zelfs een productiviteitsverbetering van 15% opleveren, blijkt uit onderzoek van professor Povl Ole Fanger!

Wat zijn de mogelijkheden voor jouw klimaatprobleem?

Ben je nu benieuwd wat de mogelijkheden zijn voor het klimaatprobleem in jouw industriële ruimte? Vraag dan gewoon eens een gratis adviesgesprek aan. Eerst meer weten over adiabatische koeling? Lees dan het onderstaande whitepaper

Whitepaper Adiabatische koeling

Kees Sietsma
Kees Sietsma
Business Development Manager Climate Control NWS Europe, ESD
Stuur een mail