Total Cost of Ownership: leidraad voor duurzaam werkklimaat

Colt International | 9 april 2013

Systeem efficiency

Veel bedrijven hebben op het gebied van het duurzame werkklimaat nog een bepaalde terughoudendheid in het nemen van maatregelen. Niet in het minst gestoeld op het vooroordeel dat deze maatregelen bijzonder veel energie verbruiken en daarmee bepaald geen bijdrage aan het duurzaamheidsbeleid leveren. Misschien was dit in het verleden ook een terechte veronderstelling. Want zoals de grafiek hiernaast laat zien, kunnen de energiekosten van een klimaatinstallatie oplopen tot 87% van de totale kosten.

Reden genoeg om de systeem efficiency op te voeren. Hiervoor zijn nieuwe technieken ontwikkeld die een zeer laag energieverbruik hebben en/of het hergebruik van energie mogelijk maken. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • adiabatische koeling
  • plasmafiltratie
  • hybride klimaatsystemen

Duurzaam produceren en het werkklimaat

Waar past het werkklimaat binnen het plaatje van de duurzame bedrijfsvoering? Het antwoord hierop is enerzijds voor de hand liggend en anderzijds verweven in een web van samenhangende factoren. Een gezonde en veilige werkomgeving heeft een hogere productiviteit en minder uitval. Met als gevolg dat productiemiddelen efficiënt worden gebruikt, minder energie benodigd is en geen grondstoffen verspild worden. Ook de technieken waarmee dit werkklimaat bereikt wordt, hebben de laatste jaren een enorme duurzame ontwikkeling doorgemaakt en zijn niet langer onrendabel.

Een blauwdruk voor duurzaam produceren is er niet. De crisis stelt eisen aan kostenbeheersing, fossiele grondstoffen raken uitgeput, we hebben een verantwoording voor het milieu en een zorgplicht voor de mensen. Bedrijfsmiddelen en processen worden hierop afgestemd. Duidelijk is in ieder geval dat het zorgvuldig omgaan met energie hierin een cruciale rol speelt.

Klik voor meer informatie over de samenhang tussen duurzaam produceren en het werkklimaat of download hieronder de whitepaper over een productief klimaat voor productiepersoneel.

NEN ISO 7730


 

Colt International
Colt International