Actieve gevels: klimaatgevel of tweede huid gevel?

Colt International | 22 maart 2011

klimaatgevel of tweede huid gevel

Een gevel heeft primair tot doel 'binnen' en 'buiten' te scheiden. Veelal gebeurt dit door een traditionele, passieve gevel. Actieve gevels daarentegen reageren actief op wisselende omstandigheden van het buitenklimaat. Wanneer in een gevel tevens een deel van de klimaatinstallatie van een gebouw is opgenomen, is er sprake van een actieve gevel. Een actieve gevel wordt een intelligente gevel genoemd als de klimaatinstallatie enkel gebruik maakt van natuurlijke ventilatie en duurzame energiebronnen, zoals zonlicht, zonnewarmte en nachtkoeling.

Bij actieve gevels wordt vóór de traditionele gevel een (meestal glazen) buitenschil geplaatst. De spouw tussen gevel en scherm staat in directe verbinding met de buitenlucht. Bij een brede spouw is sprake van een tweede huid gevel of tweede huid façade. Een atrium is te beschouwen als een tweede huid gevel met een extreem brede spouw. Bij een meerlaagse glasconstructie met een smalle spouw, niet in directe verbinding met de buitenlucht, spreekt men over een klimaatgevel.

De keuze voor een actieve gevel (klimaatgevel of tweede huid gevel) en het materiaal van die gevel zal altijd afhangen van de functie van de gevel.

De klimaatgevel heeft een buitenhuid met isolatieglas. De tweede huid gevel heeft een buitenhuid met enkel glas. Een tweede huid gevel kan worden uitgevoerd met beweegbare glaspanelen waardoor optimale ventilatie kan plaatsvinden.

Bij klimaatgevels is het ook mogelijk alleen voor de ramen een tweede laag aan te brengen (klimaatramen).

Een tweede huid gevel of klimaatgevel kan zowel bij nieuwbouw als bij renovatie worden toegepast.

Duurzame energie in 10 minuten

 

Tekst: Gertie Arts

Tags: Duurzaamheid
Colt International
Colt International