Adiabatische koeling: voorkom dat het altijd zomer is voor je lassers

Kees Sietsma | 1 november 2016
Duurzame klimaatoplossing in de metaalindustrie.jpg

De metaalindustrie kan ook Cool zijn!

Onlangs had ik het al over de schadelijke gevolgen van lasdamp op de gezondheid. Astma, bronchitis… Lassers hebben vele malen meer kans op het ontwikkelen van dergelijke longaandoeningen. Maar de effecten van de warme werkomgeving zelf op het welbevinden van je werknemers mag je ook niet onderschatten!

Warme zomerdag

We weten allemaal wat voor effect een warme zomerdag op ons lichaam kan hebben. Vermoeidheid, uitdroging. Met warm weer moeten we extra goed op onszelf letten. Niet te lang in de zon zitten, genoeg drinken. Maar wat doe je als je je dagelijks in een dergelijke omgeving bevindt? Lassers werken continu in een warme omgeving. Wat voor maatregelen kun je treffen om hen wat verkoeling te bieden?

Altijd zomer voor lassers

Tijdens het lassen komt er erg veel hitte vrij. De combinatie met de warme beschermende kleding die lassers dragen, zorgt dagelijks voor zomerse temperaturen op de werkvloer. Die hitte is natuurlijk niet te vermijden. Lassen staat eigenlijk synoniem voor warmte. En die beschermende kleding kun je ook niet zomaar weglaten. Je kunt hun werkomgeving alleen aangenamer door zoveel mogelijk vrijkomende hitte weg te nemen! Maar waar ligt de grens? Bij welke temperatuur voelen medewerkers zich prettig? Lees hier meer over de mogelijkheden om het voor lassers een stuk aangenamer te maken.

Productiviteit bevorderen

De temperatuur waar we ons als mens goed bij voelen, is twintig graden. Elke graad boven deze behaaglijkheidstemperatuur zorgt voor een productiviteitsdaling van vier procent! De Deense professor Povl Ole Fanger heeft hier uitgebreid onderzoek naar gedaan. Hij ontdekte dat je lichaam dan te druk bezig is om weer een balans – thermische behaaglijkheid – te vinden tussen de opname en de afgifte van warmte. Je lichaam zal namelijk altijd proberen om haar warmtebalans (37 graden) te behouden. Door de werkomgeving te koelen, hoeft je lichaam niet te vechten voor de warmtebalans. Zo kan de productiviteit tot maar liefst twaalf procent toenemen. 

Foutkans verkleinen

Naast een toename in productiviteit, zorgt een koelere werkomgeving voor verhoogde je alertheid. Werknemers ontwikkelen minder snel klachten en werken gerichter als zij in een koele omgeving werken. Kortom:

  • het verzuim neemt af
  • de foutkans is kleiner
  • de verspilling van grondstoffen neemt af

Hoe realiseer je deze aangename temperatuur op de werkvloer? Het antwoord: adiabatische koeling.

Adiabatische koeling

Adiabatische koeling is hét toverwoord in de metaalindustrie. Met adiabatische koeling is het mogelijk om:

  • op een energie-efficiënte manier te koelen en zo een aangenamer werkklimaat te creëren
  • de productiviteit te bevorderen
  • de kans op fouten te verkleinen

Energie-efficiënt koelen

Adiabatische koeling – of verdampingskoeling – maakt het mogelijk om lucht te koelen door het laten verdampen van water. De energie die nodig is voor het verdampen, wordt onttrokken aan de lucht. De lucht koelt daardoor af. Eigenlijk heb je zo ‘gratis’ koelere lucht, zonder de inzet van koudemiddelen. En dan levert het ook nog eens een comfortabel werkklimaat op.

Wil je meer weten over een comfortabele werkomgeving voor jouw lassers? Download onderstaand whitepaper voor meer informatie over adiabatische koeling.

Mockup_Whitepaper-adiabatischekoeling_s
Alles wat u moet weten over adiabatische koeling
Ontdek de voordelen van adiabatische koeling
Download de whitepaper