4 tips om tot het beste klimaatsysteem voor jouw organisatie te komen

Kees Sietsma | 17 oktober 2017
DMV-008.jpg

Wanneer we spreken over klimaatproblemen in de industrie gaat dat veel verder dan alleen te hoge of te lage temperaturen. Veel bedrijven hebben ook te maken met niet seizoensgebonden problemen, zoals stoffen, dampen, gassen of geuren die vrijkomen bij het productieproces. Maar de problematiek heeft één ding gemeen: ze leiden tot een onaangenaam werkklimaat met vaak een productiviteitsdaling tot gevolg. Hoe kom je tot een oplossing waarvan je zeker weet dat de klimaatproblemen ook echt opgelost worden? Een klimaatsysteem dat precies aansluit bij jouw specifieke situatie? In dit blog geef ik vier tips.


Tip 1: Breng alle aspecten van het klimaat in beeld

Om tot de beste klimaatoplossing voor jouw organisatie te komen is het van belang om jouw specifieke situatie goed in kaart te brengen — of het nu gaat om bijvoorbeeld een bestaande fabriek of een nog te bouwen productiehal. Laat door een gespecialiseerde partij een gedegen klimaatonderzoek uitvoeren.

Tijdens dit onderzoek worden verschillende metingen verricht op het gebied van luchtstromen, interne en externe warmtelast, het niveau van de luchtvochtigheid, vervuiling, lekverlies en de luchtkwaliteit — zodat precies in kaart wordt gebracht waar de knelpunten liggen. Om vervolgens te bepalen wat specifiek voor die ruimte nodig is voor een effectieve oplossing.

Een klimaatmeting is noodzakelijk omdat standaard berekeningsprogramma’s en kengetallen voor de industrie nagenoeg niet werken vanwege de veelzijdigheid aan problemen en processen. Waar de voedingsmiddelenindustrie te maken heeft met extreem hoge hygiëne-eisen, met overdruk en onderdruk, heeft een staalbedrijf juist te maken met vrijkomende dampen en gassen. De farmaceutische industrie vraagt om high-care ruimtes, de kunststofindustrie om koeling, het afvalverwerkingsbedrijf om geurbestrijding etc.

Allemaal complexe vraagstukken waar geen standaard berekeningsprogramma’s voor bestaan. Kies je wel voor deze methode dan bestaat het risico dat installaties of overgedimensioneerd zijn of het beoogde resultaat niet behalen. En dat wil je voorkomen.

Op basis van een klimaatonderzoek weet je zeker dat het voorstel voor een klimaatsysteem op maat ook daadwerkelijk het resultaat oplevert dat je voor ogen hebt.


Tip 2: Kijk niet alleen naar de investering

Veel bedrijven kijken bij de keuze voor een bepaald klimaatsysteem vaak alleen naar de investeringskosten. Maar het is juist slimmer om te kijken naar de kosten van een klimaatinstallatie over de gehele levensduur.

Een klimaatinstallatie gaat immers gemiddeld vijftien tot twintig jaar mee. En als je kijkt naar deze levensduur dan omslaat de investering maar een relatief klein deel van de totale kosten. Het gaat namelijk ook om het verbruik, de energiekosten en de onderhoudskosten.

Met name op energiekosten is een hoop te besparen — veel meer dan op de aanschafprijs. Neem de Total Cost of Ownership als uitgangspunt, omdat energiekosten op de lange termijn over het algemeen de grootste kostenpost vormen.


Tip 3: Zorg dat alle systemen goed op elkaar zijn afgestemd

Een passend voorstel voor een klimaatsysteem is één, maar een goede installatie is twee. Kies voor een partij met ruime ervaring en kennis van zaken zodat je zeker weet dat het ontwerp past bij jouw specifieke situatie, alle systemen optimaal op elkaar zijn afgestemd en de installatie op de juiste manier wordt geïnstalleerd. Alleen op deze manier behaal je uiteindelijk het gewenste resultaat.


Tip 4: Weet wie er verantwoordelijk is

Voor een goed en betrouwbaar klimaatsysteem heb je, zoals gezegd, in principe drie zaken nodig: goed advies, een voorstel/ontwerp op maat en een installateur die de klimaatinstallatie maakt en installeert. Veel partijen geven óf alleen advies óf ontwerpen of installeren alleen het klimaatsysteem. Het probleem?

Het is niet duidelijk wie uiteindelijk verantwoordelijk is voor het geheel. En verantwoordelijkheid is wel een belangrijk aspect. Je wilt mensen erop afrekenen wanneer het klimaatsysteem niet naar behoren werkt in plaats van vinger wijzen omdat er onduidelijkheid bestaat over de verantwoordelijkheid.

De beste oplossing is dus om een partij te kiezen die zowel het onderzoek- als adviesgedeelte oppakt én de installatie ontwerpt en installeert. Met andere woorden: een partij die verantwoordelijkheid neemt.


Het beste klimaatsysteem voor jouw specifieke situatie

Om te komen tot het beste klimaatsysteem voor jouw organisatie is het dus belangrijk dat je met verschillende factoren rekening houdt. Het kijken naar het totale plaatje heeft tot resultaat dat:

  • Het ontwerp op maat is voor jou: niet te groot en niet te klein
  • Het probleem daadwerkelijk wordt opgelost, of dit nu een warmte-, koude-, tocht-, vocht-, geur- of vervuilingsprobleem is
  • De installatie in de praktijk energiezuinig werkt en duurzaam is
  • Dat een garantie op het resultaat kan worden gegeven.


Wil je meer inzicht krijgen in jouw specifieke klimaat situatie, hoe je een gezond binnenklimaat kunt creëren of advies over een klimaatoplossing op maat? In een persoonlijk gesprek helpt een van onze klimaatspecialisten u graag verder.

 

New Call-to-action

Kees Sietsma
Kees Sietsma
Business Development Manager Climate Control NWS Europe, ESD
Stuur een mail