Colt Blog

Comfort ventilatie en een RWA systeem in een atrium? Natuurlijk!

Posted by Stan Veldpaus on Jul 18, 2017 8:15:00 AM

Een atrium – een centrale ruimte in een gebouw – kenmerkt zich door de aanwezigheid van veel personen. Het is daarom meer dan wenselijk om het atrium voldoende te ventileren en zo warmte, kooldioxide en lichaamsgeur uit de ruimte te halen. Maar ventilatie in een atrium is niet alleen belangrijk voor een comfortabele, maar ook voor een veilige omgeving. Welke functie(s) vervult ventilatie nu precies in een atrium? En hoe bepaal je welke vorm van ventilatie bij jouw specifieke situatie past?

Read More

Topics: Ventilatie, RWA, Brandveiligheid

3 redenen waarom investeren in onderhoud van klimaatinstallaties loont

Posted by Kees Sietsma on Jul 11, 2017 8:15:00 AM

Een goed werkende klimaatinstallatie is in een high-care omgeving van cruciaal belang met het oog op hygiëne. En dan heb ik het niet alleen over een gedegen ontwerp en een goede uitvoering van een klimaatinstallatie, maar ook over onderhoud. In de praktijk blijkt dat organisaties op dit laatste punt vaak nalatig zijn. Het spreekt voor zich dat aan onderhoud kosten zijn verbonden. Maar wegen die op tegen de kosten wanneer een klimaatinstallatie kapot gaat, niet meer naar behoren werkt of niet aan de gestelde eisen en specificaties voldoet? In dit blog bespreek ik drie redenen waarom dit niet zo is.

Read More

Topics: Klimaat industrie, gezond binnenklimaat

Waarom een gecombineerde brandventilatie en natuurlijke ventilatie eenheid nu een nóg betere keuze is

Posted by Erik Peeters on Jul 4, 2017 8:15:00 AM

Een natuurlijke ventilatie eenheid die geschikt is voor zowel brandventilatie en natuurlijke ventilatie is op zich niks nieuws. Sterker nog, dit bestaat al tientallen jaren, bijvoorbeeld in de vorm van een natuurlijke lamellenventilatie eenheid op het dak. Maar vanzelfsprekend staat de ontwikkeling hierin niet stil. De Colt EuroCO is hier een mooi voorbeeld van. In dit blog vertellen we wat de voordelen van deze unit zijn en waarom het nu een nog betere keuze is.

Read More

Topics: Ventilatie, Brandveiligheid, Brandveiligheid/Fire Safety Engineering

Een efficiënte bouw van de nieuwe Danone fabriek dankzij 3D tekenen

Posted by Kees Sietsma on Jun 27, 2017 8:15:00 AM

3D tekenen is in de bouw, van utiliteitsbouw tot een nieuwe fabriek of een klimaatinstallatie, nog niet zo algemeen geïntegreerd als visualisatie en ontwerp techniek als in de architectuur. Terwijl het ten opzichte van een 2D tekening een hoop voordelen oplevert — en niet alleen omdat een 3D tekening veel meer (ruimtelijk) inzicht biedt. Wat zijn de andere voordelen van 3D tekenen? En wat levert het Danone Nutricia bij de bouw van hun nieuwe fabriek in Cuijk op?

Read More

7 belangrijke aandachtspunten voor een betrouwbare overdrukinstallatie

Posted by Erik Peeters on Jun 20, 2017 8:15:00 AM

Als adviseur of architect wil je ervoor zorgen dat een overdrukinstallatie in alle omstandigheden doet wat men er van verwacht. Het ontwerpen van een overdrukinstallatie blijkt in de praktijk echter vaak lastiger dan gedacht, waardoor na realisatie onevenredig veel aanpassingen nodig zijn om te zorgen dat de installatie betrouwbaar en doeltreffend is en voldoet aan alle eisen en normen. Er zijn een aantal valkuilen die je kunt vermijden tijdens het ontwerpen. Wij hebben de belangrijkste aandachtspunten die je helpen deze valkuilen te omzeilen en te komen tot een doelmatige overdrukinstallatie op een rij gezet.

Read More

Topics: RWA, Rookbeheersing, Brandveiligheid

Op deze manier behaal je maximale productiviteit in een productiehal

Posted by Kees Sietsma on Jun 13, 2017 8:15:00 AM

Als productiemanager ben je waarschijnlijk altijd op zoek naar manieren om een maximale productiviteit te behalen in de productiehal. Een cruciaal element om dit te bereiken zijn de juiste condities op de werkvloer. De juiste temperatuur, luchtvochtigheid, luchtkwaliteit en licht zijn belangrijke factoren in het creëren van comfortabele werkomstandigheden. Welke stappen zijn belangrijk om te zorgen dat het werkklimaat optimaal is? En je maximale productiviteit behaalt? 

Read More

Topics: Ventilatie, Klimaat industrie, Koeling en Verwarming, Duurzame werkomgeving, Duurzaam produceren, NEN ISO 7730

Waarom inspectiecertificering voor brandveiligheidsinstallaties een lust is en geen last

Posted by Erik Peeters on Jun 6, 2017 8:15:00 AM

Onlangs werd ik geconfronteerd met de opmerking dat inspectiecertificering voor brandbeveiligingssystemen ‘een lust is en geen last’. Hoewel ik het hier volledig mee eens ben verraste deze opmerking mij, omdat het voldoen aan de eisen rondom inspectiecertificering in de praktijk vaak lastig blijkt. In dit blog heb ik op een rij gezet waarom dit onterecht is.

Read More

3 manieren om de energieprestatie van een productiehal te verbeteren

Posted by Kees Sietsma on May 30, 2017 8:15:00 AM

Het realiseren van een duurzame en energiebesparende productiehal staat bij veel bedrijven steeds hoger in het vaandel. Mede door de aangescherpte wetgeving vanuit de regering en de Europese Unie en onderlinge afspraken en akkoorden binnen de industrie komt hier steeds meer aandacht voor. Toch blijkt uit onderzoek van FME dat deze — vaak economisch interessante besparingen — niet worden uitgevoerd. Wat zijn de belangrijkste redenen? En hoe kun je er voor zorgen dat de energieprestatie van een productiehal verbetert?

Read More

Topics: Klimaat industrie, Koeling en Verwarming, Duurzaam bouwen, Duurzame werkomgeving, De Frisse Fabriek, Duurzaam produceren, NEN ISO 7730

Overdrukinstallatie: schijnveilig of goed alternatief?

Posted by Erik Peeters on May 23, 2017 8:15:00 AM

In Nederland worden overdrukinstallaties in verschillende situaties toegepast. Met name in situaties waar bouwkundige voorzieningen, zoals brandwerende scheidingen, voorportalen en niet besloten ruimten, niet aanwezig of mogelijk zijn. Voorwaarde is dan wel dat de installatie voldoet aan de eisen wat betreft ontwerp, aanleg, beheer en onderhoud. En juist hieraan blijkt het in de praktijk nogal eens aan te schorten als gevolg van gebrekkige kennis. Terwijl de regelgeving hierover zeer gedegen en eenduidig is. Hoe komt dit zo? En zijn overdrukinstallaties inderdaad een goed alternatief?

Read More

Topics: RWA, Rookbeheersing, Brandveiligheid

Waarom in veel distributiecentra de productiviteit ‘s zomers daalt

Posted by Kees Sietsma on May 16, 2017 8:15:00 AM

De markt van distributiecentra ontwikkelt zich explosief. In 2016 werd in Nederland voor circa 20 miljard euro online besteld, een groei van 23 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. En daarom moeten de productiviteit en efficiëntie van de werkzaamheden optimaal zijn, vooral in distributiecentra met mezzaninevloeren. Maar dat is zeker ‘s zomers vaak niet het geval. Hoe komt dat? Op die vraag geven we in dit blog antwoord.

Read More

Topics: Klimaat industrie, Adiabatische koeling, gezond binnenklimaat

Welkom op het Colt blog

Hier delen we onze kennis over klimaat in de industrie, klimaat in de utiliteit en brandveiligheid. Meld je aan voor blog updates om per e-mail een melding te ontvangen als wij hier een artikel publiceren. 

Meld je aan voor updates: